Jana pendapatan dengan Shaklee

Ramai yang nak jana pendapatan mereka dengan lebih lagi kan. Ye la zaman sekarang, menuntut kita untuk melakukan banyak kerja untuk menampung keperluan harian.

Mommy ada satu projek baik untuk jana pendapatan setiap bulan. Ini lah dia #projekduitkepukkepuk.

Projek ini bagaimana?

Projek ni ajar dari A to Z untuk buat business Shaklee ni. Dia melibatkan mentor dan protege. Anda yang nak sertai akan diberikan mentor untuk membimbing anda.

Projek ni menyeluruh. Ada macam-macam task yang dibuat serta motivasi untuk menaikkan semangat kita untuk terus menjana pendapatan yang berkepuk-kepuk.

Kenapa nama dia #projekduitkepukkepuk?

Dengan Shaklee, kita boleh dapat berapa banyak income yang kita mahukan. Unlimited.

Syaratnya buat sahaja dengan bersungguh-sungguh. Usaha yang tak pernah putus asa.

Tambahkan ilmu dengan segala kelas dan ikut segala tips yang kita berikan.

Jadi, bila join untuk buat Shaklee ni takdelah ditinggalkan terkontang-kanting seorang-seorang tanpa pertolongan. Mentor atau upline dalam projek ini bersedia untuk membantu.

Yang tinggal hanya protege itu sendiri untuk terus berhati waja buat secara bersungguh-sungguh untuk jana pendapatan mereka.

Berminat nak join #projekduitkepukkepuk ni?

Jangan risau, whatsapp je mommy untuk lebih keterangan lanjut.

Jana pendapatan dengan Shaklee

Jom kita sama-sama berkepuk-kepuk. Bila kita berkepuk-kepuk, nak bantu orang sekeliling pun seronok.

Jangan lupa tanya mommy ya.

Jana pendapatan dengan Shaklee

Advertisements

Pengalaman saya berhadapan dengan Anxiety Disorder

Hari ini baru ada kekuatan untuk mommy share tentang pengalaman berhadapan dengan anxiety disorder ni. Hampir setahun berhadapan dengan stress yang sangat teruk dan mula didiagnose dengan anxiety disorder 7 bulan yang lepas.

Sekarang baru sahaja discharged dari Klinik Psychiatry pada bulan 5 yang lepas.

Apa itu anxiety disorder?

Anxiety disorder ni adalah salah satu penyakit gangguan mental yang menyebabkan penghidapnya mengalami perasaan cemas dan kerisauan yang keterlaluan. Kerisauan adalah normal bagi setiap individu, namun kerisauan yang melampau hingga membuatkan penghidapnya sentiasa berfikir dan juga turut berdepan gangguan fizikal tentang perkara tersebut menjadikan ianya tidak normal dan ini dipanggil anxiety disorder.

Tahukah anda, ramai wanita yang berhadapan dengan masalah anxiety disorder?

Mommy teringat masa mula-mula tekad untuk jumpa doktor. Doktor kata suri rumah dan ibu bekerja antara yang paling ramai menghidap anxiety ni.

Hal ini kerana wanita adalah seorang yang ‘multi-tasking’. Semakin dewasa, semakin banyak tanggungjawab dan perkara yang perlu dilakukan.

Bagaimana saya mendapat anxiety disorder ini?

Tak dapat dipastikan permulaan yang sebenarnya, tetapi perubahan emosi ini semakin teruk akibat tekanan dan bebanan daripada tempat kerja. Bimbang dengan kerja yang bertimbun, takut kerja tak dapat disiapkan dengan sempurna, risau kesihatan anak-anak bila mommy tak dapat cuti bila anak-anak tak sihat, risau dengan orang sekeliling yang akan berkata kita tidak buat kerja dengan bersungguh-sungguh, rasa bersalah sentiasa bila terpaksa juga bekerja sedangkan anak-anak tidak sihat. Ini adalah perasaan yang mommy hadapi masa tu.

Bukan setakat perasaan, ia juga melibatkan fizikal. Badan mula terasa amat letih, mengalami sesak nafas yang teruk sehingga mommy menyangka ia adalah asma atau sakit jantung yang kronik, tangan menggeletar dan berpeluh yang keterlaluan, hilang selera makan, tak boleh tidur, mudah marah dan cepat tersinggung. Sampai satu masa nak drive pun tak boleh sebab terbayang akan terlanggar penghadang jalan, tembok atau bertembung dengan lori.

Perasaan kerisauan ini bukan dibuat-buat tetapi ia datang secara tiba-tiba. Anxiety semakin teruk bila mommy sudah mula ke arah tanda-tanda kemurungan (depression).

Bagaimana tanda-tanda depresi tersebut?

Mommy mula hilang minat terhadap apa yang diminati selama ini, mula rasa berputus asa, mula hilang semangat dan sentiasa rasa bersalah pada diri, tak mahu keluar rumah dan mahu menyendiri, kurang beri perhatian kepada suami dan anak-anak. Tapi alhamdulillah, belum sampai ke tahap ‘suicidal thought’ dan halusinasi.

Bagaimana saya mula pulih dan terkawal?

Segalanya bermula pada sesi pertama temujanji psychiatrist lagi. Kebetulan mommy terjumpa seorang pesakit yang membuatkan mommy tekad untuk lawan sakit yang ada ni. Pesakit ni mengalami stress yang teruk semasa belajar, kehilangan kedua ibu bapa dari kecil kerana kemalangan dan sekarang sikap dia jadi seperti seorang kanak-kanak kecil.

Bila tengok keadaan dia, mommy terus teringatkan anak-anak yang masih kecil dan suami. Dari situ mommy bina kembali kekuatan dan semangat. Seterusnya, semangat untuk teruskan bisness Shaklee yang mommy bina untuk masa hadapan yang lebih baik.

Segala sesi rawatan, terapi dan kaunseling mommy tak pernah tinggal. Semuanya atas dorongan suami.

Pada mulanya doktor sarankan untuk ambil ubat penenang, tapi disebabkan mommy masih menyusukan anak, doktor beri pilihan untuk mulakan rawatan dengan sesi terapi yang berjadual dahulu.

Pengambilan supplemen sepanjang rawatan?

Mula-mula kena anxiety tu, rasa tak nak ambil apa-apa. Selepas sesi rawatan seterusnya, doktor dan therapist sarankan untuk jaga pemakanan, ambil supplemen yang membantu seperti B complex, vitamin C dan minyak ikan.

Mereka juga sarankan untuk minum air suam sebelum tidur bagi membuatkan kita rasa lebih tenang.

Keadaan diri semakin baik

Alhamdulillah, sekarang semakin baik. Yang paling best sekarang ni, mommy dah pun dapat bertukar tempat kerja yang lebih tenang dengan persekitaran yang lebih baik.

Perasaan kerisauan tu masih lagi ada, tapi dah mula berkurangan. Tak menebal macam dulu.

Saya pilih untuk sihat

Ingat, kesihatan tu mahal. Kita sebagai wanita seperti tunjang dalam rumahtangga. Rasa macam suram bila wanita tunjang rumahtangga ini kurang sihat.

Mommy sangat sayangkan kesihatan mommy dan mommy pilih untuk lawan.

6 pilihan alternatif pengganti gula putih

Masih tercari-cari lagi pilihan alternatif pengganti gula putih? Dah setahun dapur mommy tiada gula putih.

6 pilihan alternatif pengganti gula putih

Ini adalah 6 pilihan alternatif pengganti gula putih yang mommy pilih.

1) Madu

Madu seperti yang kita tahu banyak khasiatnya dari sejak dahulu kala lagi. Ia juga merupakan alternatif pengganti gula putih terbaik.

2) Organic Raw Cane Sugar (ORCS)

Organic Raw Cane Sugar lebih popular dipanggil ORCS adalah gula tebu mentah organik yang dihasilkan daripada 100% jus tebu gula organik.

Gula tebu organik ini adalah pilihan yang lebih baik bagi kita untuk mengurangkan pengambilan gula putih dan pemanis yang berlebihan.

3) Molasses

Molasses juga antara salah satu pengganti gula putih yang ideal. Ia dihasilkan daripada gula tebu yang berwarna hitam perang.

Molasses sangat manis dan juga mengandungi kandungan mineral yang tinggi sepertu magnesium, potassium dan zat besi.

4) Gula Melaka

Gula ini jauh lebih sihat dari gula putih. Ia banyak digunakan dalam makanan tradisi Melayu.

Gula melaka banyak dihasilkan daripada nira kelapa.

5) Sirap Maple

Sirap Maple ni banyak digunakan di barat tetapi ada juga digunakan di Malaysia. Ia banyak digandingkan dengan makanan seperti pancake.

6) Stevia

Stevia adalah pemanis dan pengganti gula yang diekstrak dari daun spesies tumbuhan bernama Stevia rebaudiana.

Jangan ambil gula secara berlebihan

Walaubagaimanapun, ada alternatif sebagai pengganti kepada gula putih bukan bermaksud kita boleh mengambil gula secara berlebihan. Ambillah secara sederhana dalam kuantiti yang perlu sahaja.

Ingat ye, kurangkan manis dalam makanan tapi lebihkan manis dalam senyuman.

5 sebab wanita perlu amalkan protein ESP Shaklee

Ada 5 sebab kenapa wanita perlu ambil protein ESP Shaklee untuk kesihatan. ESP merupakan protein soya non-GMO Shaklee yang lengkap dengan pelbagai nutrisi penting untuk wanita.

Kenapa ESP ini terbaik untuk diamalkan?

1) Menjadikan kulit lebih berseri

ESP memberikan protein yang berkualiti tinggi serta lengkap dengan asid amino penting yang baik untuk kulit yang cerah dan berseri. Protein soya mengandungi isoflavones yang mempunyai aktiviti estrogenic yang dapat membantu menjadikan kulit nampak lebih muda dan sihat.

Kajian juga menunjukkan wanita yang mengambil soya isoflavones ini dapat meningkatkan keanjalan kulit.

2) Menguatkan rambut dan kuku

Wanita yang mengalami masalah rambut luruh serta kuku yang rapuh selalunya dikaitkan dengan diet dan pemakanan yang kurang bernutrisi, lebih-lebih lagi protein.

Badan tidak dapat menghasilkan keratin yang diperlukan apabila kekurangan asid amino penting. Jadi, disebabkan kekurangan itu, rambut dan kuku yang rapuh, luruh dan nipis terjadi.

3) Mengelakkan perut dari diserang gastrik

Bagi wanita yang kerap diserang gastrik, soya ESP adalah terbaik untuk anda. Pengambilan ESP adalah sangat mudah dan cepat untuk diambil oleh wanita yang sentiasa sibuk.

Kajian juga menunjukkan pengambilan protein soya dapat mengurangkan penghasilan asid gastrik untuk perut yang sihat.

4) Membantu kehamilan yang sihat

Kehamilan yang sihat adalah penting bagi membantu perkembangan bayi dan kesihatan ibu mengandung. Sepanjang kehamilan yang sihat, ibu perlu mendapatkan keperluan protein yang mencukupi bagi perkembangan fetus.

Pengambilan protein yang konsisten sepanjang proses kehamilan dapat membantu meningkatkan berat dan panjang bayi dalam kandungan. Ia juga dapat mengurangkan risiko kelahiran bayi yang kurang berat.

5) Menggalakkan penghasilan susu ibu

Pengambilan ESP juga menggalakkan penghasilan susu ibu yang lebih bernutrisi. Seperti yang kita tahu, susu ibu kaya dengan nutrisu dan merupakan susu yang paling baik untuk perkembangan dan tumbesaran bayi.

Ia juga kaya dengan antibodi untuk pertahanan imunisasi bayi. Ibu-ibu menyusu sangat menitikberatkan pemakanan yang diambil agar makanan tersebut lengkap dan dapat membekalkan nutrisi yang sihat untuk disalurkan kepada bayi mereka melalui susu ibu.

Jadi, pengambilan protein soya yang berkualiti tinggi dapat melengkapkan keperluan diet protein yang diperlukan oleh ibu menyusu.

Terbaik kan protein ESP ini untuk wanita?

Mommy sendiri memang amalkan ESP Shaklee dengan konsisten sebagai pelengkap protein secara konsisten sepanjang mengandung serta sepanjang menjadi ibu menyusu.

Jom amalkan protein ESP Shaklee sekarang.

.

.

Jom amalkan protein ESP Shaklee sekarang.

.

.

Jom amalkan protein ESP Shaklee sekarang.

Pengedar Vita C Shaklee Kawasan Sungkai

Anda sedang mencari pengedar Vita C Shaklee kawasan Sungkai? Mommy lah orangnya. Pengedar Shaklee kawasan Sungkai yang sah.

Nak mencari Vita C sangat mudah di kawasan Sungkai dengan adanya pengedar Shaklee yang sentiasa ada ready stok Vita C. Senang sangat kan bila ada pengedar Shaklee kawasan Sungkai yang dapat menghantar Vita C dengan segera. Order pagi, tengah hari dah dapat.

Mommy pengedar Shaklee Sungkai yang dapat menghantar atau COD barangan Shaklee di kawasan sekitar Sungkai seperti di seluruh kawasan Taman Sungkai Perdana, Taman Permai, Taman Sungkai Mewah, kawasan Klinik Kesihatan Sungkai, Felda Gunung Besout, Felda Trolak, kawasan Felda Trolak Resident, kawasan Sungai Klah, kawasan Hot Spring Sungai Klah, Changkat Sulaiman, Kampung Menderang, Kampung Muhibbah, Kampung AA Tin dan lain-lain kawasan berdekatan sekitar.

Selain itu, mommy juga turut membuat penghantaran atau COD di kawasan sekitar Bidor dan Slim River. Jangan risau, mommy juga boleh pos barangan Shaklee anda ke seluruh Malaysia.

Penghantaran Shaklee ke seluruh Malaysia adalah menggunakan khidmat GDEX courier, City Link & POSLAJU. Dijamin selamat.

Vita C memang mommy sentiasa buat stok kerana tahu Vita C Shaklee adalah antara 10 produk Shaklee yang paling laris orang cari. Jadi, kerana permintaan yang tinggi daripada pelanggan kawasan Sungkai, mommy sentiasa memastikan Vita C sentiasa ada dalam stok mommy.

Nak order Vita C dengan pantas?

Whatsapp terus Pengedar Vita C Shaklee Sungkai ya.

Mudah dan pantas untuk anda di sekitar Sungkai.

Testimoni Vita C yang terbukti

Dah ready nak order vita C dengan pengedar Shaklee Sungkai?

Whatsapp Pengedar Shaklee Sungkai dengan pantas.

Apa yang perlu dilakukan untuk membantu mengawal anxiety disorder?

Ada yang bertanya bagaimana mommy dapat mengawal anxiety yang mommy hadapi ini? Ramai sebenarnya wanita yang menghidap anxiety ni.

Hampir setahun berhadapan fasa anxiety, mommy tegas dengan diri dan nekad lawan.

Apa dia anxiety disorder

Anxiety disorder merupakan salah satu penyakit dalam group gangguan mental yang menyebabkan kita mengalami gangguan kecemasan atau kerisauan yang melampau.

Simptom-simptom anxiety disorder

Kerisauan yang melampau, jantung berdegup laju hingga membuatkan penghidapnya menyangka menghidap penyakit kronik seperti sakit jantung, sesak nafas serta tangan menggigil dan berpeluh

Rawatan anxiety disorder

1) Sesi terapi yang berterusan
2) Ubat-ubatan
3) Kaunseling
4) Pemakanan sihat
5) Amalan membaca Al-Quran & ayat-ayat ruqyah

Adakah pengambilan supplemen juga dapat membantu?

Melalui pengalaman mommy, supplemen juga sangat membantu dalam mengawal anxiety.

Ini 3 produk Shaklee yang dapat diamalkan untuk anxiety.

1) B complex with folic acid

Vitamin B complex with folic acid ni lengkap dengan 8 jenis vitamin B yang dapat membantu mengawal anxiety.

Dalam b complex ini terdapat folic acid atau B12 yang menyokong kesihatan jantung. Ia juga turut terdapat vitamin B1 yang mengawal gula dalam darah. Gula dalam darah yang tinggi boleh menyebabkan hyper serta kebimbangan yang melampau. Ia juga turut terdapat B3, yang banyak terlibat untuk sintesis serotonin.

2) Omega guard

Minyak ikan atau omega guard ini juga menyokong kesihatan jantung dan meningkatkan imunisasi. Ia juga meningkatkan fungsi otak. Membekalkan EPA & DHA.

3) Ostematrix

Ini bukan sekadar kalsium. Tetapi mengandungi 7 elemen penting untuk badan. Antaranya mengandungi kalsium, magnesium serta vitamin D.

Pengambilan ostematrix juga dapat membantu mendapatkan tidur yang lena, mengurangkan tekanan kepada saraf serta membantu mengurangkan keresahan.

Kuatkan diri untuk lawan

Bagi mereka lebih-lebih lagi wanita yang berhadapan dengan anxiety ini, kuatkan diri untuk lawan ok. Jom jadi wanita yang hebat & bebas anxiety disorder.

Resepi nasi goreng guna pressure cooker

Anda sedang mencari resepi nasi goreng guna pressure cooker? Mommy ada resepi nasi goreng yang mudah dan cepat guna pressure cooker ni.

Mommy guna pressure cooker brand Russell Taylors. Senang sangat masak nasi goreng guna pressure cooker ni. Tumis, campur beras, letak air, tunggu 9 minit siap dah nasi goreng.

Nah step by step nasi goreng guna pressure cooker.

1) Tekan mode ‘bake’.

Panaskan dulu pot dan tuang minyak. Tumis pes nasi goreng sampai pecah minyak & wangi. Kalau nak goreng telur boleh goreng dulu telur dan hancurkan dia maca scramble egg tu. Asing tepi, lepas tu baru tumis pes.

Mommy buat sendiri pes nasi goreng ni.

Resepi pes nasi goreng :-

Bawang putih, bawang merah, cili padi, ikan bilis, ikan masin sikit (beli yang potong dadu tu), belacan (optional). Letak air sikit, blend jadi pes.

2) Masih lagi dalam mode ‘bake’, masukkan ayam/fishcake/fishball atau apa-apa hidupan yang disukai.

Tumis sama-sama dengan pes, bagi agak-agak dia masak sikit. Lepas tu, masukkan sayuran yang diminati. Kacau-kacau.

3) Masukkan beras dan air. Ratio beras dan air 1:1. Maksudnya, 1 cawan beras : 1 cawan air.

Kacau-kacau bagi sebati.

Lepas tu, tutup & seal penutup pressure cooker. Tekan mode ‘rice’, tekan mode ‘pressure select’, tekan ‘-‘ sampai 9 minit.

4) Pergilah sapu sampah ke, main dengan anak-anak ke, cuci pinggan or tengok tv. Cukup 9 minit bunyi ‘bip bip’ dah siap.

Tolak button seal ke exhaust, biar pressure dia keluar dulu. Dah habis keluar, baru buka penutup.

Tadaaa. Siap masak, boleh ambil pinggan dan makan. Yieehaa.

Mudah kan? Wajib cuba resepi nasi goreng guna pressure cooker ni.

Jangan lupa share okay.